Home

El programa de ‘Salvados’ ‘Oligopoly’ del passat 18 de novembre sobre “el joc de l’energia” volia analitzar el món de les companyies elèctriques i el de les gasolineres. I va fer-ho sota l’atenta mirada de 2.935.000 espectadors i una quota de pantalla del 12,9%. El programa ‘Oligopoli’ va respondre preguntes com “què inclou la factura de la llum?” o “per què en un moment de crisis com l’actual el preu de l’energia no para de pujar?”.

Com es habitual en el programa de Jordi Évole les respostes es buscaven d’una manera crítica i incisiva, generant certa incomoditat en aquells entrevistats que intentaven respondre-les. El resultat va ser un programa que denunciava la situació d’oligopoli del sector, les relacions de complicitat entre aquest sistema i el polític, i la manca de transparència que ho envolta tot plegat.

El programa va entrevistar a Jorge Fabra, expresident de Red Eléctrica d’Espanya i exconseller de la Comissió Nacional de l’Energia; Jorge Moralesolygopoli de Labra, empresari del sector elèctric; Alfredo Hernández, assessor jurídic de la Confederació Espanyola d’Empresaris d’Estacions de Servici; i Carmen Monforte, periodista de Cinco Días especialitzada en temes d’energia. Però UNESA va trobar-se a faltar entre els entrevistats. Per això la patronal va sol·licitar a José Manuel Lara – president del ‘Grupo Planeta’, actual cap de La Sexta – poder exposar la seva visió sobre el tema. A la sol·licitud l’acompanyava el rumor que la patronal havia demanat el tancament del programa. L’audiència no va trigar en reaccionar i des de la plataforma change.org es va començar una recollida de firmes en suport a Évole, a la que a dia d’avui han donat suport 111.754 signants. 

A banda d’aquestes reaccions, mereix menció també l’èxit de la jove plataforma madrilenya “Per un Nou Model Energètic”, que dos dies abans de l’emissió del programa va iniciar una recollida de firmes per envair una carta digital a Günter Oettinguer, el Comissari Europeu d’Energia, demanant-li que efectuï una profunda investigació per tal de determinar els costos del sistema elèctric que ha generat el dèficit tarifari. Aquesta investigació hauria de servir per per promoure una modificació del sistema que Jordi Évole explicava en ‘Oligopoli’. Aquesta iniciativa pot considerar-se el pas següent a la denúncia que es feia a ‘Salvados’, una mobilització social per al canvi, a la que s’han sumat ja unes 140.000 persones. 

Article publicat al setmanari d’informació La Directa, edició 298. (12/12/12)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s